Gospel fesztivál 2019

Barcsik Géza fotói

A vasárnap.hu híradása a fesztiválról:

Az Istent dicsérő zene teljes életújulást eredményez

A 19. solymári Gospel Fesztivál sokkal több volt, mint egy zenei, kulturális rendezvény. Fontos igazodási pont, amely 19 éve minden egyházi könnyűzenét játszó előadónak, a fekete és a fehér gospel képviselőinek bemutatkozási lehetőséget nyújt. Jeney Erzsébet fesztiválalapító gondolatai, Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök, valamint Beer Miklós frissen nyugalmazott egyházi zenéért felelős váci püspök üzenetei azt erősítik: az Istent dicsérő muzsika gyógyítani képes. Így volt ez idén is a csodálatos helyszínen megrendezett fesztiválon, ahol zsúfolásig telt a nézőtér.

Jeney Erzsébet a Kossuth Rádió Tanúim lesztek című műsorában előzetesen elmondta: „a kereszténységet ma annyi oldalról éri támadás, annyi alkalommal bizonyítanunk kell, hogy mi az, amit a keresztények nyújtani tudnak a többi embernek, akár a nem hívőknek. Ennek nagyon fontos területe lehet ez a fesztivál is, amely műfaji jellegzetessége miatt közel kerülhet a mai ember érzésvilágához”.

Az egész fesztivált egy színes gospelruhás felvonulás előzte meg, valamint Szutor Katalin ikonfestő kiállítása is gazdagította a programot. Az utcai felvonulás egyfajta nyitásnak is tekinthető a főszervező szerint, amellyel az emberekhez akarják közelebb vinni a kereszténységben rejlő örömet.

Nem pusztán a muzsika értékeinek közvetítéséről szól. Az egész alkalom minden előadótól nagyon komoly missziós vállalást is kér. Fontos vonatkozási pont, amely bemutatkozási lehetőséget nyújt minden egyházi könnyűzenét játszó előadónak, a fekete és a fehér gospel képviselőinek.

A fesztivál alapítója és egyben művészeti vezetője a fesztivált követően örömét és háláját osztotta meg. – El nem lehet mondani azt az örömet, amit éreztem akkor, amikor olyan sokan lettünk, hogy még padokat és asztalokat is kellett hozni a térre, hogy mindenki le tudjon ülni.

Sienna Gospel

A fesztivál műsora

14.00 Művelődési Ház/ Szutor Katalin ikonfestő és restaurátor kiállításának és a fesztiválnak a hivatalos megnyitója.

15.00 felvonulás- táblákkal, rajta az együttesek nevével.

Regős Zsolt kísér zongorán.

A vonulás a Művelődési Háztól indul a Tájház oldalán a színpadig.

15.25 Samuel Akinola (Nigéria) –temperamentumos mozgással és énekekkel a pécsi Pécs Music Society kíséretével hangolja a jelenlévőket

16.00 Kalimba Gyerek Gospel Kórus – (Sopron)

16.30 Black Gospel Star – (Hollandia)

17.00 Gospel Sasok- (Kiskőrös)

17.40 Szegedi Ökumenikus Gospel Kórus

18.30 Szentmise a solymári katolikus és református együttesek, Beer Miklós és Gáncs Péter püspök atyák szolgálatával.

19.30 Eucharist – (Budapest)

20.15. Fráter Kórus – (Miskolc)

21.00. Siena Gospel Kórus – (Lengyelország)

22.00 Finálé, a felvonulás közös énekeivel a színpadon összkar